The Ogawa familie maakt al 7 generaties papier in Saitama Japan. Zij verwerken vrijwel uitsluitend Japanse Kozo.
De papiermakerij in Saitama-Japan. Een traditioneel houten huis waar gewoond en gewerkt wordt met de hele familie. In het rechter gedeelte van het huis is de papierschepperij. Veel werk wordt nog altijd buiten verricht. Bij droog weer staan de nieuw geschepte vellen buiten te drogen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De oudere generatie aan het werk. Dagelijks heel veel vellen scheppen. De techniek is niet eenvoudig. Een jarenlange ervaring is absoluut vereist.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De huidige generatie aan het werk. De jongere man weet inmiddels van de hoed en de rand en is zeer gedreven.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oogsten in het najaar, onder streng toezicht. Het is zwaar werk. Dit veld zal over enige jaren weer voor oogsten gebruikt kunnen worden.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De bundels op weg naar de papiermolen voor verdere verwerking
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De geoogste takken worden gestript. buiten en binnenbast moeten gescheiden worden. De kern wordt niet gebruikt om papier te maken
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De bast wordt ter droging opgehangen in buitenlucht. In afwachting van verdere behandeling.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pulp voorbereiden.
De binnenbast van de kozo ( Broussonetia papyrifera) wordt gekookt, zodat de vezel zacht wordt en uiteenvalt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De gekookte vezels worden langdurig gestampt. Op deze foto ziet u de traditionele manier van werken. Door het stampen wordt de vezel soepel, waardoor bij het scheppen het resultaat nog beter wordt
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nu kan er papier worden geschept. In vele maten en diktes, naar wens van de klanten wereldwijd.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dan wordt de de van zeer dunne bamboe gemaakte schepmat van het schepraam afgetild en in 1 beweging naar de stapel natte vellen gebracht. Het stapelen moet zeer zorgvuldig gebeuren.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De stapel wordt geperst zodat het overtollige water zo spoedig mogelijk uit het nieuw geschepte papier verdwijnt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het drogen kan in de buitenlucht gedaan worden of op met stoom verwarmde ketels. Ieder vel wordt met een brede borstel zorgvuldig aangebracht en na enige tijd ( circa 10 minuten) weer verwijderd. Een zorgvuldig werk dat alleen door ervaren handen kan worden gedaan.